Hypnoterapi – hvad er det helt præcist og kan det være interessant for dig?

hypnose-behandler-patientDer er mange forskellige meninger og holdninger til hypnose – de spænder fra de ekstremt negative til de meget positive. I følgende indlæg vil vi forsøge at give et relativt objektivt syn på hvad hypnose er og hvordan tilstanden kan anvendes i praksis. På graafland.dk forklarer Ghita Lauth Graafland mere om hypnoterapi og dets muligheder.

Hvad er hypnose helt præcist?

Mange, der har med hypnose at gøre, forklarer at “al hypnose er selvhypnose” – hvilket betyder, at hypnotisøren blot hjælper dig med, at placerer dig i den hypnotiske tilstand via teknikker. Det vigtigste er, at du er samarbejdsvillig og har tillid til hypnotisøren. Hvis du derimod opfatter hypnotisøren som usikker og/eller uoprigtig, vil din underbevidsthed sandsynligvis forhindre dig i at blive hypnotiseret. 

5 enkle trin til hypnose:

1. Det er vigtigt, at den person, der skal hypnotiseres er afslappet og sidder i en behagelig stilling. Lyset er også vigtigt – det bør være dæmpet og komme fra en naturlig lyskilde. Desuden er det naturligvis essentielt, at I ikke bliver forstyrret undervejs.

2. Næste trin er at instruere ’emnet’ (den der bliver hypnotiseret) i at lægge al sin koncentration på et objekt i lokalet. Her kan alle objekter bruges – det skal blok være placeret i synslinjen. Herefter guides emnet i at slappe mere og mere af og hvordan deres øjenlåg bliver tungere og tungere. Hemmeligheden bag dette trin – og andre – er at bruge en blød, afslappende og beroligende stemme.

3. For at emne får en afslappet og dyb vejrtrækning skal han/hun trække vejret ind gennem næsen og udånde gennem munden. Lad emnets vejrtrækning følge din vejrtrækning, således at du kan styre det til at blive dybere og dybere og roligere og roligere. Imens fortæller du hvordan han/hun blivere mere og mere afslappede.

4. Bed dit emne om at forestille sig, at det går ned af en lang trappe – enten på et dyrt hotel eller et slot. Fortæl, at trapperne er smukke, rigt udsmykkede og med behagelige tæpper. For hvert trin personen tager skal han/hun tælle fra ti til et, og forestille sig, at de for hvert trin går dybere og dybere ind i en afslapningstilstand – og f0r enden af trappen vil være afslappede som aldrig før.

5. I dette trin, som er det sidste, skal du tale positivt til emnet om det emne I aftalte at arbejde med inden I gik i gang med hypnosen. Ønsker emnet eksempelvis at blive bedre til at indgå i sociale relationer, så snak nu om al det positive ved at indgå i sådanne – og hvor behageligt og afslappende det er. Normalt vil en person med en grad af social angst føle det meget ubehageligt og uafslappende at indgå i sociale relationer. Her handler det om at berolige emnet, og samtidig at plante positive tanker om det aftalte emne i emnets ubevidste sind. På denne måde får emnet en dybere tro på, at det kan indgå i sociale relationer med succes.
For at bringe emnet tilbage til sin almindelige tilstand, skal du bede det tælle fra 1 til 5 og forklarer det hvorledes det for hvert tal bliver friskere og friskere – og ved tallet 5 vil åbne øjnene og være frisk og afslappet.

Som følge af det ovennævnte, kan hypnoterapi med fordel anvendes af en bred vifte af personer.

Kilde: http://hypnoseselskabet.dk/hvad-er-hypnose/
Kilde: http://hypnoseselskabet.dk/praktisk-uddannelse-i-klinisk-hypnose-2014-15/