Kom af med fugten

Hvordan opstår fugtproblemer?

Fugtproblemer i huset er ikke ualmindeligt og kan variere i omfang, og dette kan skyldes flere faktorer. Det kan skyldes opstigende fugt i murværket, kondensvand eller indtrængende regnvand eller en fugtig kælder. legenedaen Hvis dit hus er bygget på hældende terræn, således at der konstant bliver ført vand ned mod husets væg f.eks. ved skybrud, oversvømmelser og helt almindeligt regnvejr, kan dette betyde øget fugt i huset. Hvis huset er dårligt konstrueret eller mangler fugtisolering, kan dette også medføre fugt i husets vægge. Desuden kan der opstå fugt i huset, hvis du har en fugtig eller dårligt isoleret kælder. Fugten fra kælderen vil derved sprede sig til selve huset. Det er vigtigt at få løst fugtproblemerne af flere årsager. Fugt i huset vil med tiden forringe værdien på dit hus, da fugten ødelægger fundamentet i dit hus. Endnu vigtigere er det, at fugten kan indvirke negativt på dit helbred. Fugten kan nemlig føre til dårligt indeklima, og der kan opstå skimmelsvamp. Skimmelsvampen kan betyde, at du får hovedpine, oplever udpræget træthed og får vejrtrækningsproblemer, eller i værste fald udvikler astma eller skimmelsvampeallergi.

Hvilke tegn er der på fugt?

Du kan ofte både se, føle og lugte, hvis der er fugtproblemer i huset. Hvis der lugter muggent i et rum, hvis væggene føles klamme, eller der er plamager på væggen, så er der problemer med fugt. Her kan du se hvilke tegn, du skal være opmærksom på i forhold til, om du har fugtproblemer i dit hjem:

  • Puds og maling skaller af væggene
  • Mørke plamager på vægge og/eller gulv
  • Maling bobler op fra væggen
  • Skimmeldannelser på beklædning af vægge
  • Fugtskjolder
  • Muggen lugt
  • Klamme og kolde vægge
  • Fugtskader på de møbler og det inventar, der står opbevaret i rummet

Hvis nogle af disse tegn er tilstede, er det vigtigt at tilkalde en professionel, der kan undersøge huset grundigt.

Kan jeg sikre mit hus mod fugt?

Fugten kan altså stamme fra flere kilder, og hvor fugten har sin oprindelse er en vigtig information i forhold til at få fjernet fugten. Fugtproblemer kan være en dyr omkostning i forhold til både dit hus og dit helbred, men der findes heldigvis løsninger på at komme fugten til livs, inden det går helt galt. Som det første skridt, kan du prøve at begrænse fugten derhjemme. Du skal sørge for ordentlig udluftning ved tøjtørring, lange varme bade og madlavning, således at risikoen for fugtproblemer og skimmelsvamp mindskes. Udover udluftning, kan ventilation og opvarmning nogle gange mindske fugtproblemet. Hvis du først har fået fugt i huset, kan denne eksisterende fugt godt fjernes. Det kræver en grundig fugtisolering med fugtspærre, hvorpå der isoleres effektivt mod fugt. Derefter behandles det med et produkt kaldet Vandex. Dette produkt starter en kemisk reaktion i det fugtige murværk og således skabe en fugtspærre inde i muren, hvorved fugten forsvinder. Du kan læse mere om fugtproblemer og løsninger på www.fjern-fugt.dk