Hvorfor ser nogle af os uskarpt?

synsfejlEnten er vi selv en af dem, eller så kender vi en der lider af synsfejl. Det er meget udbrudt, ikke bare i Danmark, men i hele verden. Nogle bliver født med lidelsen, hos andre kommer den med alderen og hos de ganske uheldige opstår det i forbindelse med uheld i hverdagen.

Ikke alle, er helt med på hvad en synsfejl er, netop fordi det kan komme med alderen. Der kan til tider opstå forvirring om, hvad det er som gør vi med tiden mister kvaliteten i vores syn. For andre virker det uklart, hvordan noget nogle fødes med, kan komme med alderen hos andre.

Det at have en synsfejl, er et mindre handicap, dog afhængig af graden. Nogle nærmere sig blindhed, mens andre godt kan navigere rundt uden briller på. Netop fordi der er så stort et spænd, er det blevet en enorm industri for at kunne tilpasse alle behov, eller mindst så mange som muligt.

Hvilke synsfejl er hyppige i Danmark

I Danmark har vi 4 forholdsvis normale synsfejl. Den første er langsynethed, hvor de nære objekter er slørede og objekterne længere væk er skarpe. Omvendt er nærsynethed, hvor de nære objekter står skarp og dem længere væk sløret.

Derudover er det bygningsfejl, den er oftest kombineret med de to ovenstående, men betyder at øjet har en forkert form, og dermed rammer lyset forkert og skaber et uskarpt billede på nethinden.

Som den sidste er der alderssyn. Det er meget li langsynethed, da noget af det første der bliver sløret er de nære objekter. Derefter vil de objekter på mellem afstand også virke uskarpe, og dermed forværres synet i takt med alderen stiger.

Hvad gøres der for at hjælpe?

Som sagt er industrien enorm, og det er blandt andet fordi der er flere meninger, holdninger smage inden for alt. Som noget af det første kom brillen på bordet, og bare denne er nærmest en industri for sig selv. Selv de store modehuse, begyndte at producere briller.

Da man begyndte at se på briller som være nørdet, og gav dette en negativ klang, måtte der findes en anden løsning. Her kommer kontaktlinsen ind i billedet. Ved at bruge denne, kunne man ikke se at en person havde en synsfejl, og bare lignede alle andre.

Der er dog tidspunkter, hvor både briller og kontaktlinser, viser sig at være noget upraktiske. Det er hyppigst inden for diverse sportsgrene, da man her er meget afhængig af et skarpt syn. For at undgå disse to hjælpemidler, tyer mange til øjenlaseroperationer.