Gymnasiet er slut – Hvad nu?

gymnasiet

Det er ikke alle af os, som har lagt en klar plan for fremtiden. Mange af os ved slet ikke, hvad vi har lyst til at studere eller lave resten af vores liv. Gymnasiet var sjov og lærerig, men den tid skal komme, hvor vi skal videre mod vores fremtid.

Hvis du er en af dem, som ikke helt ved eller ikke helt har besluttet, hvad du skal efter gymnasiet, er det en god idé at tage en pause fra studiet og holde et sabbatår. Selvfølgelig skal du ikke spilde dette “frie år” på noget ligegyldigt, du skal derimod være fremme i skoene og prøve nogle ting af for at finde ud af, hvad du vil med dit liv.

Hvorfor skal du holde et sabbatår?

I de seneste år er der kommet et stigende pres fra politikerne i Danmark om, at unge skal hurtigt uddanne sig og komme på arbejdsmarkedet. Regeringen ønsker, at sabbatår skal helt droppes, og at unge hurtigst muligt skal komme igennem uddannelsessystemet. Dog skal du ikke lade dig påvirke af medierne og presset.

Et sabbatår kan virkelig være nyttigt for dig, hvis du ikke helt er sikker på, hvad du vil have ud af livet. Det vil ikke nytte noget at stresse og tage forhastede beslutninger, da du kan risikere at fortryde det senere. Et sabbatår er en pause fra presset, der giver dig mulighed for at vokse som menneske, få fornyet energi og selvfølgelig lære dig selv at kende.

Hvad kan et sabbatår bruges på?

Du sidder måske lige nu med drømmen om at tage et sabbatår efter gymnasiet, men ikke helt ved, hvad du skal bruge et sabbatår på. Det eneste ,du gerne vil, er at komme ud og opleve noget nyt. Uanset hvad, er den vigtigste opgave i dit sabbatår at se dine muligheder an og finde ud af dine ønsker omkring fremtiden. Det kan virke uoverskueligt i starten, men det vil blive mere klart for dig, når du har prøvet nogle ting af og fået andre erfaringer.

Du kan bruge dit sabbatår på følgende ting:

  • Få et job: Mange vælger at prøve deres kræfter af med at arbejde fuld tid i deres sabbatår. Du kan vælge at søge netop det job, som du har haft lyst til at prøve at arbejde med og se, om du kan lide det. Du kunne også bare arbejde fuld tid i starten af dit sabbatår for at spare op til en evt. rejse, flytte til en lejlighed eller andre ting, som du gerne vil. I mellemtiden kan du tænke over, hvad du vil i gang med efter dit sabbatår.
  • Tag til udlandet: Der er mange gode muligheder for dig i udlandet. Du kunne for eksempel arbejde i udlandet, tage på en ferie og oplev verden, tage på en sprogrejse og blive bedre til engelsk eller et andet fremmedsprog. På sprogrejser vil du modtage sprogundervisning i udlandet, stifte nye venskaber og få gode oplevelser. Erfaringer i udlandet vil give dig rigtig mange fordele, som du kan have med i din fremtidige studie eller arbejde. Her er der også en mulighed for dig at vokse som person og at finde ud af, hvad du vil studere.

Tøv ikke med at komme ud og få andre erfaringer og oplevelser. Man siger jo, at det virkelige liv begynder udenfor skolebænken.