Indendoers-pool

Brug en varmepumpe til at gøre din pooldrift billigere

Indendoers-pool

Det kan være dyrt at vedligeholde en pool, om det er i sommerhuset eller i privathjemmet. Det kan imidlertid være en favorabel investering, at opvarme sin pool med en varmepumpe, som kan minimere forbruget op til 80%, alt afhængig af udendørstempatur og varmepumpe model. I følge tal fra Bolius, så vil driftsomkostninger for en indendørs pool typisk løbe op i 11.000-12.700 kr. om året, taget i betragtning at man ejer et genveksanlæg til poolen, ellers er det endnu dyrere. Det er derfor interessant, at overveje muligheden for anvendelse af en varmepumpe, som opvarmningskilde til at spare nogle penge.

Hvad får man?

Med en varmepumpe fås en energieffektiv løsning, som samtidig er en særdeles miljøvenlig opvarmningsform sammenlignet med andre varmekilder. Den kan sikre dig en længere badesæson, selv de dage hvor solen ikke er fremme, og sørge for at huset er frostfrit året rundt. Dertil er pumpen meget let at installere og vedligeholde.

Der vil til opvarmning blive anvendt en luft-til-vand varmepumpe, som optager varmeenergi fra udendørsluften og omdanner denne til varm væske, der kan opvarme poolen. Energieffektiviteten ligger i, at pumpen kan omsætte 4-5 kW varme for hver 1 kW strøm den bruger. Man snakker om at en varmepumpe har en COP-værdi, som er et udtryk for hvor effektiv pumpen er i drift. Skulle COP-værdien være fem, betyder det at hver kW el der bruges, fås fem kW varme. Det er dog nødvendigt at være opmærksom på at COP-værdierne er beregnet ud fra forskellige parametre, så det kan være svært at sammenligne.

Læs mære om COP-værdi her: COP-værdi

En anden ting at have med i sine overvejelser, er at det tager tid at opvarme poolen med en varmepumpe. Det skyldes at den ikke hurtigt kan generere den store mængde energi det kræver for opvarmning, uden at det vil bliver for dyrt. Derfor kan et par dages kontinuerlig drift forventes før temperaturen øges, normaltvist 2-3 grader pr. dag. En tommelfingerregel er, at poolen kan opvarmes med ca. 10 grader i forhold til udendørstemperaturen. Det skyldes i høj grad, at der typisk ikke er nok isolering rundt om poolen, som dermed hurtigt vil blive afkølet.

Fordele:

Selvom man bør overveje ovenstående, så har varmepumpen en lang række fordele, hvis man vælger en investering. Der kan her nævnes en række:

  • Der kan opvarmes året rundt, uafhængigt af hvordan vejret er. Skulle der være gråvejr, er det derfor ikke en hindring.
  • Kræver minimal vedligeholdelse og har en lang levetid.
  • Miljørigtig opvarmningsform.
  • Billig i drift, som betyder store besparelser på el-regningen.
  • Let installation.

Få et tilbud

Det kan være svært, at finde ud af præcist hvilken model som passer perfekt til ens behov. Det er derfor en god idé, at tage fat på en leverandør, som kan guide én i processen. Skulle det have interesse, kan man på GreenMatch.dk få udarbejdet en række tilbud fra leverandører der er tilpasset dine behov. Det eneste det kræver, er at der på deres side udfyldes en kontaktformular, hvorefter du efter en kort telefonsamtale, vil få tilbudt en række tilbud der passer netop til dig.