BED, en ny spiseforstyrrelse.

Der er over 100.000 danskere der lider af en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelser er alvorlige psykiatriske sygdomme der kan lede til død. Igennem årene er spiseforstyrrelser blevet mere og mere anerkendte som en sygdom. Der er ligeledes kommet flere og bedre behandlingsformer for de forskellige spiseforstyrrelser. I de seneste par år er BED også kendt som tvangsoverspisning, blevet anerkendt som en spiseforstyrrelse og op mod 40.000 danskere lider af denne sygdom.

Hvad er overspisning?

Tvangsoverspisning er også kendt under den engelske betegnelse BED, der står for Binge Eating Disorder. Overspisning er en psykiatrisk sygdom, hvor mad bruges til at undertrykke følelser der er sværer på personen at håndtere. Dette er følelser såsom vrede, sorg og angst. Det siges at en person med det har BED, har samme adfærd som folk med sygdommen OCD.

Symptomer på overspisning

Der er flere tegn, både fysisk og psykisk på at folk lider af overspisning. De fysiske tegn kan ses ved at en person eksempelvis er meget overvægtig eller at der ses mange svingninger i vægten. Overspisning involvere meget skam og man kan derfor ligeledes se at personer med overspisning har en tendens til mangel på et fast spisemønster og de foretrækker at spise alene.

Hos folk der lider af tvangsoverspisning, ser man tit at de har mere end én psykisk lidelse, en tilstand også kaldet komorbiditet. Disse sygdomme er som regel depression, angst og personlighedsforstyrrelser. Hvilket ligeledes er en af grundene til at man skal søge professionel hjælp når overspisning skal behandles.

Få hjælp til behandling af overspisning

Tvangsoverspisning er ikke en kendt psykisk lidelse og af den grund er der ligeledes ikke mange der ved at de har den, før de går til lægen for at få hjælp til overvægten. Men der er ligeledes de personer, der ved at de lider af BED men som ikke søger hjælp grundet den skam der er forbundet med sygdommen.

Lider du af overspisning, anbefaler vi at du søger professionel hjælp da det er meget svært at komme ud af på egen hånd. Det er vigtigt at huske at skammen kan overkommes og det er vigtigt at søge hjælp så du sygdommen ikke skader din krop alvorligt.

Har du en pårørende der lider af tvangsoverspisning, så er det vigtigt at man lytter, anerkender og giver personen plads. Det er ligeledes vigtigt at personen har en de kan støtte sig op ad og altid finde kærlighed hos. Ydermere er det essentielt at man ikke prøver at hjælpe hende med at tabe sig men derimod prøver at hjælpe hende med at få styr på hendes følelser og tanker der muligvis har udløst denne psykiske lidelse.