Jordvarme, det grønne guld

Hvordan kan man få lidt flere penge mellem hænderne? Ved at kigge på din have selvfølgelig! Du behøver ikke at investere i aktier, obligationer eller andre former af værdipapirer for at kunne få råd til en ekstra ferie. Med jordvarme vil du efter 10-15 år have råd til at tage på en ekstra ferie, en gang om året, med hele familien.

 

Jeg har lige bestilt et par tilbud på jordvarme fra siden jordvarmeanlaegspris.dk. Det var også her, at jeg lærte konceptet jordvarme at kende. Når man tænker over det så virker det ret ulogisk, at alle nyopførte huse ikke har et jordvarmeanlæg som deres standard varmekilde, for konceptet er virkeligt smart – du sparer penge og udleder mindre CO2.

 

Jordvarmeanlægget kan spare dig for en masse penge fordi det kan indsamle energi som ligger i din have, lige meget om du bruger det eller ej. Du har altså en masse potentiel energi liggende under din have som du lige nu går glip af, fordi du ikke har et jordvarme anlæg.

Hvad er et jordvarmeanlæg?

Helt overordnet set er et jordvarmeanlæg en varmepumpe som omdanner den energi der er i jorden til varme. Energien fra jorden får varmepumpen fra et rørsystem som skal graves ca. 1 meter ned i jorden. I rørsystemet cirkulerer en frostvæske, som indsamler den energi som er i jorden, rundt omkring rørene.

Hvor kommer jord-energien fra?

Energien i jorden stammer fra solen. Når solen skinner så bliver en del af energien herfra lagret under jordens overflade. I princippet er det altså solenergi man bruger til at opvarme sit hjem, men da der allerede findes solceller og solvarmeanlæg som gør brug af mere direkte solenergi, har man valgt at kalde det for jordvarme, det giver også mening, da man skal ned i jorden for at “høste” den.

Kan du få jordvarme?

I princippet kan alle som har en have få jordvarme. Du behøver ikke bo i Sydeuropa og årligt have 300 dage med sol og sommer før du kan benytte dig af jordvarme. I Danmark modtager vi rigeligt med solskin til, at et jordvarmeanlæg kan betale sig. Der dog et par ting som skal være på plads.

 

Din have skal være af en vis størrelse før et jordvarmeanlæg vil kunne indsamle nok energi til at opvarme din bolig. Din have skal modtage sollys, ikke ligesom Sydeuropa, men det duer heller ikke hvis der står et højhus og skygger for solen.

Hvordan får du jordvarme?

Jeg har som allerede skrevet benyttet mig af jordvarmeanlaegspris.dk, hvor man har mulighed for at indtaste sine oplysninger i en kontaktformular og derefter modtage tilbud på udbydere fra sit lokalområde som kan levere og installere jordvarme.

 

Da det er et større projekt skal du også have en snak med din kommune, og høre om de vil godkende projektet. Der burde ikke være noget i vejen for, at din kommune vil godkende dit haveprojekt men, hvis du bor for tæt på drikkevandsboringer eller lignende vil du højst sandsynligt få afslag.

 

Du bør også undersøge om der er planer om byggerier i dit nabolag. Det er ærgerligt at investere over 100.000 kr, og så opdage at der bliver bygget en høj bygning som forhindre dig i at udnytte din investering.