5 gode råd, der gør dig til en bedre rekruttør

I dag er det vigtigere end nogensinde at kunne tiltrække og udpege den rette kandidat til jobbet. Derfor har denne artikel til formål at hjælpe dig i rekrutteringsprocessen med fem gode råd til, hvordan du finder den ideelle kandidat til stillingen.

Ram plet første gang!

Medarbejderen er virksomhedens vigtigste aktiv, men der kan være store omkostninger forbundet med at finde den rette. Det tager tid fra andre arbejdsopgaver, når en ny skal indlemmes i flokken og oplæres. Den tid er for dyrebar, hvis medarbejderen siger op efter kort tid, fordi han eller hun ikke passer ind i kulturen, ikke føler sig udfordret eller føler stillingen ikke lever op til det lovede.

Nu til sommer vil mere end 10.000 nyudklækkede kandidatstuderende fra landets universiteter stå klar til at ramme arbejdsmarkedet. Dette er naturligvis en gylden mulighed for at få din åbne stilling udfyldt, men der er mange faldgruber, som man skal være på vagt overfor.

Faldgruber i rekrutteringsprocessen

Der er en tendens til, at CV’er i højere grad bliver strømlinet og næsten identiske, eftersom nettet på nuværende tidspunkt er fyldt til randen med skabeloner, der skal hjælpe de jobsøgende med at fremstå så troværdige og professionelle som overhovedet muligt. Dette gør det vanskeligt at udpege den rette personlighed.

Ligeledes medfører brugen af sociale medier en fremherskende selvpromovering, hvilket synes at være en hjælpende hånd i rekrutteringsprocessen. Imidlertid skal man være varsom, da man på de sociale medier næsten aldrig vil få et komplet billede af den jobsøgende. Det er mere sandsynligt, at man finder en poleret og selektivt udvalgt portefølje af billeder og posts, der får den jobsøgende til at se mest muligt appetitlig ud.

Jobsamtalen er den tredje typiske faldgrube, hvis intervieweren mangler interviewteknik eller ikke ved, hvad det er for en personlighed, som han eller hun skal have fat i. Dette er måske den mest essentielle af de tre faldgruber netop på grund af de ovenstående tendenser. Du skal kunne se igennem de strømlinede CV’er og polerede Facebook-vægge og finde frem til personen bag. Først her vil du vide, om kandidaten er den rigtige til din stilling.

Fem gode råd til at finde den rette

 

 1. Find et godt kursus for at forbedre dine egne evner
  Som sagt er det uhyre essentielt at have styr på sine rekrutteringsevner, hvorfor man med fordel kunne deltage i et kursus for at blive endnu mere skarp i alle rekrutteringsprocessens faser og få styr på sin interviewteknik.
 2.  

 3. Læg vægt på kvalitet frem for hastighed
  For at undgå de gængse faldgruber bliver du nødt til at bruge den fornødne tid til at lave din research grundigt. Dertil kan det være en fordel at afholde flere samtaler med de jobsøgende indtil den rette er fundet.
 4.  

 5. Læg vægt på andres anbefalinger
  Såfremt oplever, at CV’erne ligner hinanden, bør du lægge vægt på anbefalinger fra den jobsøgendes tidligere arbejdsgivere. Ligeledes bør du forhøre dig internt. Måske har du en kollega, der kender en person med lige netop de kvaliteter og værdier, som du søger.
 6.  

 7. Kompetencer er vigtige, men kandidaten skal også passe ind
  Hvis den ansattes personlighed ikke passer ind i din virksomhedskultur, kan det resultere i, at den nyansatte enten siger op, fordi han eller hun ikke føler sig tilpas, eller at hans eller hendes tilstedeværelse tærer på dine andre kollegers energi.
 8.  

 9. Lad de jobsøgende vide hvem din virksomhed er
  I samme grad som de jobsøgende skriver klichéfyldte ansøgninger, bliver jobopslag også hurtigt ensartet og identiske. Derfor er det vigtigt for din virksomhed at være transparent og give til kende, hvem I er, og hvordan I er. Føler den jobsøgende, at der er et personlighedsmatch mellem jer, er der større sandsynlighed for, at ansøgningen bliver sendt.