Sådan finansierer du din varmepumpe

Varmepumper bliver mere og mere populære i Danmark. Med den øgede fokus på grøn energi og miljøvenlighed samt de store økonomiske besparelser, er varmepumper i øjeblikket den opvarmningsform, som oplever størst salgsvækst.

Ses der tilbage på de sidste 5 år, er varmepumper – som tidligere nævnt – den mest populære opvarmningsform blandt danskerne. Siden 2012 er andelen af varmepumper i danske hjem steget med hele 110,5%, ifølge Danmarks Statistik.

Men hvad er så grunden til, at ikke alle danskere vælger at anskaffe sig en varmepumpe, hvis de er gode for alt? Det er naturligvis ikke til at sige, men en af faktorerne kan være, at anskaffelsesprisen på en varmepumpe kan være høj for mange danskere.

Energitilskud – Sådan får du økonomisk opbakning til investering i varmepumpe

Det er fra regeringens side blevet besluttet, vi i Danmark skal nedjustere vores samlede CO2-udslip. Målet for dette projekt er, at al energiforsyning i Danmark i 2050 skal være omstillet til vedvarende energi. Energitilskuddet er dermed en måde at hjælpe de danskere, som ønsker at investere i en vedvarende energikilde.

Derfor anbefales det naturligvis, at du søger om finansiel støtte i form af energitilskud. Det er dog vigtigt, at du starter med at ansøge om energitilskud, før du indhenter tilbud på en varmepumpe fra forskellige leverandører. Har du først kontaktet en håndværker for et tilbud på en varmepumpe, har du ikke mulighed for at få energitilskud.

Derfor bør processen foregå på følgende måde:

  1. Ansøg om energitilskud
  2. Indgå skriftlig aftale med energiselskabet
  3. Indhent tilbud på varmepumpe fra forskellige leverandører
  4. Installationen af varmepumpen foretages
  5. Indsend dokumentation for håndværkerarbejdet
  6. Pengene udbetales som et engangsbeløb til din konto

Beløbet, som du har mulighed for at få, beregnes ud fra, hvor mange kWh du sparer ved din energirenovering. Det er naturligvis forskellige fra energiselskab til energiselskab hvor stort et tilskud, du har mulighed for at få, men gennemsnitsbeløbet ligger omkring 30 øre.

Udregningseksempel:

Bor du i et hus på 150 kvm. og udskifter dit gamle oliefyr med en luft til vand varmepumpe, vil du have mulighed for at få 6526,16 kr. i tilskud.

Varmepumpe tilbud – Sådan finder du den rette varmepumpe

Når du har ansøgt om tilskud til din energirenovering og fået dette godkendt, er det tid til at finde den rette håndværker, som kan hjælpe dig med din energirenovering. Det kan være en lang proces at finde den rette varmepumpe, da der er flere faktorer, som spiller ind.

Hvordan er dit behov for opvarmning? Skal varmepumpen både give varme og varmt brugsvand? Hvor stor et økonomisk rådighedsbeløb har du? Dette er blot få af de spørgsmål, du bør stille dig selv, inden du går på udkig efter en varmepumpe til din bolig.

Først bør vi klarlægge hvilke typer af varmepumper, som findes på markedet. Der findes i de tre forskellige typer af varmepumper:

  • Luft til luft varmepumpe
  • Luft til vand varmepumpe
  • Jordvarmepumpe

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er den billigste af de tre typer af varmepumper, som i dag findes på markedet. Dette er dermed også den type, som har færrest funktioner. Det er eksempelvis den eneste af de tre varmepumper, som kun kan give varme og ikke varmt brugsvand til boligen.

Pris vil oftest ligge mellem 10.000 – 25.000 kr. En luft til luft varmepumpe er en rigtig god løsning til eksempelvis sommerhuse eller som supplement til andre energikilde.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe er en god løsning til dig, som ønsker både varme og varmt brugsvand til din bolig. En luft til vand varmepumpe er en god totalløsning og fungerer godt som primær energikilde til din bolig.

Prisen er dog noget højere end ved en luft til luft varmepumpe og vil oftest ligge mellem 60.000 – 120.000 kr.

Jordvarmepumpe

En jordvarmepumpe opfylder i høj grad samme behov, som en luft til vand varmepumpe gør. Der er dog naturligvis forskelle. En jordvarmepumpe udnytter energien i jorden til at opvarme boligen og give varmt brugsvand, og ikke energien i luften, som en luft til luft varmepumpe og luft til vand varmepumpe gør.

Ønsker at anskaffe dig et jordvarmeanlæg, skal du være klar på at investere over 120.000 kr. for en model i god kvalitet. Derudover kræver en jordvarmepumpe, at du har et stort haveareal, hvor jordvarmeanlægget kan graves ned i.

Det kan være svært at give et klart billede af, hvor stort et haveareal man har brug for, men en god tommelfingerregel er, at dit haveareal skal være dobbelt så stort, som det areal du ønskes opvarmet.