Guide: Sådan får du dine nyheder eller budskaber i medierne

Det er guld værd at få sit brand, budskab eller produkt omtalt i en nyhedsartikel, der går godt mellem de daglige nyheder på danske medier. Men hvordan får man lige det til at ske?

Det gør ingen forskel, om du eller din virksomhed er kendt i forvejen, eller om dit produkt tidligere har været omtalt. Hvis du ikke sælger dit budskab korrekt til medierne i første forsøg, så ender din henvendelse i skraldespanden, før det overhovedet er blevet læst til ende.

Hvis Lego sender en pressemeddelelse med et budskab, der er for kompliceret at forstå på et minut, så journalisten i den anden ende, ikke kan se historien for sig med det samme, så ryger den lynhurtigt ud til højre. Men hvis en ukendt iværksætter med et spritnyt produkt formår at sælge sin fortælling i få sætninger, så modtageren straks kan se den gode historie for sig, så er der en god chance for, at den ender i viralmøllen på Facebook.

Sæt dig i modtagerens fodspor

Hvis du som iværksætter for eksempel har startet et nyt koncept i København og derfor tænker, at det er oplagt at få KBH.dk til at skrive historien, så skal du først og fremmest tage de journalistiske briller på og sætte dig i modtagerens sted. Hvad er en god historie for det website, som du skriver til? Hvilket indhold har en tendens til at gå godt på mediet?

Hvis du klikker dig ind på KBH.dk vil du se, at der for eksempel bliver skrevet nyheder om, at Torvehallerne kommer til Frederiksberg, at der er gin & tonic-rundfart fra Nyhavn i Indre By, at boligpriserne er steget mest i Vanløse, at de dyrest solgte lejligheder i 2017 ligger i Nordhavn, at burgerjointen Jagger er åbnet på Nørrebro og Købmagergade, at man kan blive lyndøbt på Vesterbro Torv, og at Jensens Bøfhus er lukket på Østerbro.

Overskrifter er som et førstehåndsindtryk

Når du har tænkt over din historie og sat dit budskab eller produkt ind i den kontekst, at det skal formidles i modtagerens stil, så skriv en overskrift på din pressemeddelelse i samme tone, som mediet sædvanligvis skriver i – så øger du chancen for, at journalisten kan se potentialet i historien. Tag et kig på overskriften igen, for den afgør, om journalisten sletter eller læser din pressemeddelelse. Er den nem at afkode? Ville du selv klikke på den historie, hvis du faldt over den på Facebook? Er det noget, folk gider at dele med deres venner og familie, fordi det er nyt/spændende, anderledes eller overraskende?

Dit mål er netop, at journalisten i den anden ende straks tænker; ”det er en god historie”. Så hvis du selv tænker, at du ville klikke på den overskrift, så er der også en chance for, at modtageren af pressemeddelelsen tænker det samme. Brug eventuelt din omgangskreds som prøveballon, hvis du er i tvivl om værdien af din historie.

Når du er sikker på, at du sidder med en god historie, og du har givet den en klik-værdig overskrift, som er nem at afkode, så gælder det om at tilføje godt med detaljer og billeder til pressemeddelelsen samt oplysninger om hvordan journalisten kan få fat på dig for at få unikke citater på historien. En god pressemeddelelse uden et par gode billeder kan få journalisten til at droppe artiklen helt. Så sørg for at sende gode billeder med i en høj opløsning. Det øger igen dine chancer for at se din historie florere på Facebook, og husk at det ikke nytter noget at låne penge for at bestikke journalisterne.